De Wet op Internet

Vandaag viel hij op mijn mat. Ik wil er graag over bloggen, en gebruik daarvoor gewoon het voorwoord dat ik van Arnoud Engelfriet voor zijn boek “De Wet op Internet” mocht schrijven. Want daarin zeg ik het, al zeg ik het zelf, gewoon goed:

Een heel groot deel van mijn leven draait om het internet. Ik adviseer erover, geef lezingen en les, ontwikkel concepten en gebruik het om mijzelf te ontwikkelen. Ik onderhoud er mijn contacten, zowel zakelijk als prive. Ik deel er mijn kennis en creaties en stel vragen. Ik kijk, alleen op de bank maar samen met anderen naar live concerten, films en foto’s. Het internet is gigantisch! Onmetelijk groot en microscopisch klein. En zonder beperkingen in tijd en plaats. Op het web kan je ‘virtueel’ op reis, je kan winkelen en zelf verkopen in binnen- en buitenland, je verhaal doen aan een internationaal publiek en je vragen stellen aan specialisten over de hele wereld. Je maakt er vrienden en misschien ook ruzie. Je zoekt en vindt een baan en zielsverwanten.

Het lijkt nét echt!

Ik had eens een gesprek met iemand van de babyboom generatie en die stelde ‘virtueel’ gelijk aan ‘niet echt’. Maar het web is wel degelijk écht, en je kan er ook écht goed en fout zitten. Ook in juridische zin. Als je op het web iets doet dat niet mag, dan kan dat gevolgen hebben.

Even een voorbeeld: ik organiseer iets leuks op het strand. De gitaar komt tevoorschijn en er worden liedjes gezongen van de Beatles tot Al Green. Een feestganger filmt dat en zet het op mijn publieke forum. Ik zou niet weten met welke juridische aspecten je hier allemaal te maken kan hebben. De muzikanten schenden het auteursrecht van de tekstschrijver en componisten van de liedjes. De filmer maakt het nog verder openbaar door het op het web te zetten. Hij zou dus eigenlijk de uitvoerders van de liedjes naburige rechten moeten betalen. Daarnaast hebben de muzikanten ook nog portretrecht en recht op privacy en ik als eigenaar van het forum ben aansprakelijk voor de handelingen van mijn leden. Ik zeg het even gechargeerd, want ik wéét het ook allemaal niet.

En wat voor rechten heb ik als ik zelf iets maak en verspreid? Of het nou tekst, beeld, video of muziek is? Wat mogen bedrijven en sociale netwerken met de informatie doen die ik zelf op hun sites heb gezet? Vrijwel alles wat je privé of zakelijk op internet doet heeft juridische aspecten.

Heb je een eigen blog of reageer je op dat van anderen? Heb je een profiel op sociale netwerksites? Gebruik of beheer je een forum? Publiceer je foto’s, video’s of muziek. Heb of gebruik je wel eens een webwinkel? Doe jij aan filesharing of download je bestanden? Wanneer is iets een inbreuk op de privacy, wanneer schend je auteursrechten, wanneer is een hyperlink illegaal? Wat is open source, wat is merkinbreuk, wat is computermisdaad? Welke regels gelden er voor virtuele werelden?

Het internet maakt in potentie van iedereen een boef. Voor antwoord op mijn vragen volg ik het weblog van Arnoud Engelfriet. Als ik het niet kan vinden stuur ik hem een mailtje. Ik denk dat ik niet de enige ben! Hij zal het er wel druk mee hebben maar hij slaagt er toch elke keer weer in om rustig en uitgebreid antwoord te geven. En soms inspireert een vraag hem tot het schrijven van een blogpost.

Ik denk dat dit boek een oplossing is voor iedereen die op welke manier dan ook het internet gebruikt. Het zou volgens mij verplichte kost moeten zijn op scholen, bij de kvk aan starters meegegeven moeten worden en op nr 1 in de managementboeken top 10 moeten komen. Maar het boek zal ook een oplossing zijn voor Arnoud: een nieuw kanaal waar hij vragenstellers naar kan doorverwijzen.

Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen – en met dit boek wordt dat ineens een stuk makkelijker.

Sanne Roemen

Het boek bestel je bij LULU.com, of je kijkt eerst nog even op Arnoud’s eigen pagina over het boek.

Published on september 25, 2008