Gratis inspirerende boeken downloaden. Een lijstje.

Bij mijn lezingen neem ik vaak een hele grote tas met inspirerende boeken mee. Omdat ik in dat uurtje niet álles kan overdragen wat ik weet, omdat mijn publiek vaak na afloop meer verdieping wil en omdat ik zelf enorm van boeken (papieren boeken) houd.

Het liefst zou ik van een aantal boeken een doos vol willen hebben zodat ik er elke keer een paar van kan weggeven. Zo ver zijn de uitgevers echter nog niet. Wel zie je in uitgeefland steeds meer animo voor het aanbieden van volledige boeken als gratis download. Soms staan er advertenties in die gratis downloads, vaak ook niet. Ik geef jullie een lijst van boeken die mij de afgelopen jaren geïnspireerd, geraakt, geleerd en geprikkeld hebben. Boeken die ik het liefst op papier zou willen uitdelen aan mijn publiek, maar bij gebrek aan papier…

Bij veel Nederlandse vertalingen is de Engelse titel in stand gehouden, omdat die de lading vaak toch het beste dekt. Goede zaak vind ik maar ik zet er dus even [NL] achter om aan te geven dat het om de vertaling gaat.

Essentiële boeken over de tijdgeest, maatschappelijke trends en innovatie:

 • Martijn Aslander en Erwin Witteveen: Easycratie
 • Ronald van den Hoff: Society 3.0
 • Charles Leadbeater: We-Think [NL]
  Hij beschrijft creativiteit, massa-innovatie en samenwerking over de muren van organisaties en afdelingen heen. Wat ik erover schreef: We-Think: voorwoord door mij!
 • Chris Locke, Doc Searls, David Weinberger, Rick Levine: The Cluetrain Manifesto. Dit is een echte evergreen uit 1999! Een visie op hoe mensen dingen willen delen en verbinding zoeken.
 • Erwin Blom: Handboek Communities. Via AW Bruna. Maar check vooral ook de website rond het Handboek Communities met allerhande downloads van uitgewerkte interviews die niet integraal in het boek zijn opgenomen.
 • Seth Godin: Flipping the Funnel. Ook al een wat ouder boek maar Seth legt hier haarfijn uit waarom je als organisatie de ’trechter om moet draaien’: dus niet door je megafoon naar je publiek schreeuwen maar hem omdraaien en goed naar de versterkte stem van je netwerk luisteren. Hij schreef zelfs speciale versies voor non profits en voor politiek.
 • Seth Godin: Tribes Casebook. Dit is niet het volledige boek maar een verzameling verhalen van verschillende auteurs over voorbeelden van Tribes.
  Wat ik over dit boek schreef: Tribes: over ketters en schaapwandelaars

Niet te downloaden, wel essentieel:

 • Ori Brafman & Rod A. Beckstrom: The Starfish and the Spider.
  Over ‘the unstoppable power of leaderless organisations’, dus de niet te stoppen kracht van leiderloze organisaties. De metafoor is: een netwerk of organisatie als een web met een spin erin, is kwetsbaar. Hak je de spin namelijk doormidden, dan heb je twee halve dooie spinnen. De goed functionerende leiderloze organisaties zijn eerder te vergelijken met een zeester: er zijn soorten zeesterren die, als je ze doormidden hakt, twee levende zeesterren voortbrengen. Dat komt doordat elke cel van zo’n zeester weet wat het betekent om een hele zeester te zijn. Deze organisaties zijn bijna onverwoestbaar. Zie ook de prachtige visuele boekrecensie van Marina Noordegraaf.
 • Don Tapscott and Anthony Williams: Wikinomics
 • Lees voor meer leestips mijn boekrecensies.
 • Tara Hunt: The Whuffie Factor [NL]. Prachtig boek over sociaal kapitaal. Het ligt nog op mijn ’te bespreken’ stapel.

Gratis downloadbare boeken die onontbeerlijk zijn voor netwerknomaden, zelfstandig professionals, kenniswerkers:

Aanvullingen zijn uiteraard van harte welkom in de comments. Als ik ze zeer relevant voor mijn klanten of mijn netwerk vind, zet ik ze er nog even bij in dit overzicht.

P.S. Andre Meiresonne was in het najaar van 2006 een van de eerste Nederlandse auteurs die zijn boek volledig gratis ter download aanbood. Hij kwam uit bij uitgeverij Quist. De boeken van Tara Hunt, Gina Trapani, Ron Hale Evans en Erno Hannink zijn uitgegeven door A.W. Bruna, die timmeren aardig aan de weg. De boeken van Charles Leadbeater, de Lifehacking.nl auteurs en Leo Babauta zijn verschenen bij Van Duuren Media / Academic Service. Ook zij hebben het gesnapt. Een overzicht van al hun gratis downloads vind je op hun site.

Published on februari 25, 2010

Lees Interacties

Reacties

  • @realoomph het probleem met al die boeken is dat je ze ook nog wil lezen! die moet-ik-nog-lezen stapel groeit veel te hard naar mijn zin :(

  • @realoomph of dat photographic reading maar eens een keer leren, dat gaat pas snel!

  • @realoomph als we dan toch bezig zijn wil ik er ook nog zomer bij!

 1. ha Sanne,
  weet je of er ook zo’n heerlijk lijstje bestaat met luisterboeken? is zo lekker in de auto….

 2. Ha Marloes. Als ik in Google zoek op “free audiobooks” krijg ik een hele rits mooie resultaten. Idem voor “gratis audioboeken”. Ik dowload zelf regelmatig audioboeken en inspirerende lezingen in de iTunes winkel voor op mijn iPhone, maar daar betaal ik dan wel voor.

Trackbacks