Seth Godin: Tribes. Over ketters en schaapwandelaars.

Ik loop al een tijdje tegen deze blogpost aan te hikken. Het laatste boek Tribes van Seth Godin raakt mij en ik wil dat dus graag met jullie delen. Alleen… als ik dat doe voelt het alsof ik iets vertel over een slappe lachbui waarbij ik moet afsluiten met “nou ja, je moet erbij geweest zijn”. Je kent het gevoel wel. Dat is met dit boek ook een beetje. Je moet het eigenlijk gewoon lezen. Je hebt niets te verliezen want het is niet dik, je leest erdoorheen als een warm mes door zachte boter en de hoofdstukken zijn in korte spurts te lezen want elk hoofdstuk is een afgerond geheel.

Tribes gaat over Ketters…

Dat zijn de mensen die iets ontdekken wat ze niet bevalt of wat ze graag anders willen en die het “gewoon” gaan veranderen. Een nieuw model voor leiderschap. De verandering bereik je door mensen en idee├źn te verbinden. Dit principe is al zou oud als de weg naar Rome maar met Social Media is het makkelijker dan ooit.

…en over Schaapwandelaars.

Ketters zijn het tegenovergestelde van Schaapwandelaars. Die laatsten houden zich aan de regels, proberen niet op te vallen maar passen zich aan. Leiders dagen de status quo uit, bouwen een cultuur, zijn nieuwsgierig naar mensen en stellen vragen, verbinden mensen aan elkaar en ze zijn toegewijd aan het doel en aan de tribe.

Ik ken best veel als Schaapwandelaar vermomde Ketters. Behoorlijk veel! Mensen die iets willen veranderen, aanpakken, evangeliseren. Die op de barricades willen maar die zich Don Quichote voelen. Ik heb een warm plekje in mijn hart voor deze mensen. Ik heb ervaren dat er vaak maar weinig voor nodig is om hen in beweging te krijgen. Een goed gesprek, een beginnetje, een keer naar Durftevragen of Naamlooz komen.

Aan al die mensen zou ik nu ook aanraden om Tribes te lezen. Het is een ontzettend enthousiasmerend boek en het geeft je misschien net dat beetje moed dat je nodig hebt om een eerste stap te zetten. Ook hier geen recept voor succes, want dat bestaat gewoon niet.

Nog steeds twijfel? Kijk dan eerst even naar Seth’s TED Talk over Tribes:

Seth Godin – Tribes is in het Nederlands verschenen bij AWBruna en je kan het bestellen op managementboek.nl [aff] of bij Bruna.

Published on november 23, 2009

Lees Interacties

Reacties

  1. Ik snap wat je bedoelt. Vind dat soms “typisch Amerikaans”. Daar moet je dan wel weer tegenkunnen. Kan ik ook niet altijd.

  2. Seth Godin is a marketing wonder!! Seth Godin will be in the Netherlands at the end of March 2010, presenting at the first B2B Marketing Forum (www.b2bmarketingforum.nl). Don’t miss this unique opportunity to see him in action…

Trackbacks