Wat is productiviteit?

Soms lees je iets dat een inzicht geeft waar je eigenlijk al heel lang op zit te wachten en waardoor alles op zijn plek valt. Vandaag bijvoorbeeld. Steve Pavlina heeft er een beetje een handje van om af en toe van die parels te produceren. Deze bijvoorbeeld, over 10 redenen om geen baan te nemen. Anja Wassenaar wees me laatst op zijn artikel: “Social Media, Rethinking productivity“. Ook een goed artikel, maar het mooiste komt nog: hij verwijst in dat bericht naar een eerder artikel uit 2005 (!!) over zijn definitie van productiviteit. KUCH Dat stond er dus al die tijd al en ik heb het nooit gelezen en het had me zó geholpen als ik dat wel had gedaan. Maar goed, beter laat dan nooit.

“Ik heb de hele dag keihard gewerkt maar heb het gevoel dat ik niets uit mijn vingers gekregen heb”

Herkenbaar? Je hebt dus het gevoel dat je niet effectief bent geweest, dat je je tijd niet efficiënt gebruikt hebt. Dan kan je Steven Covey’s 7 habits gaan lezen om meer focus in je leven aan te brengen. En je kan David Allen’s Getting Things Done methodiek gebruiken om de dingen die je wilt en moet doen, ook echt gedaan te krijgen. Heb ik zelf ook gedaan en dat hielp al een heel stuk. Maar ik heb nog steeds dagen dat ik echt heel veel gedaan heb, maar toch nog het gevoel heb dat ik niet productief ben geweest.

De essentie: waar doe ik het allemaal voor?

Covey en Allen aaien er wel even overheen: een doel hebben, een missie, iets waar het bij jou allemaal om draait is heel belangrijk. Allen noemt het ‘vision’ of ‘life purpose’ of ‘50.000 feet’. Bij Covey is het de tweede gewoonte: begin met het doel voor ogen. Dit is voor mij niet genoeg gebleken. Ik heb een visie en een missie, ik heb een doel voor ogen. Maar de link tussen mijn dagelijkse doen en laten en dat doel is er niet altijd.

Soms voel ik me zelfs een beetje een spijbelaar als ik me bezig houd met mijn hoogste doel. Productief ben ik pas als ik veel vinkjes heb kunnen zetten bij mijn To Do lijstje. Niet als ik de hele dag met “overpeinzen wat ik hier nou van moet vinden” of “lange wandeling maken met X” bezig ben geweest. Terwijl dat juist misschien wél heel erg in lijn is met mijn doel, mijn essentiële vraag. En de dagen dat ik keihard werk maar de link met mijn missie ontbreekt, voel ik me dus onbevredigd, onproductief. Eigenlijk is het dus bijna nooit goed. Herken je dit? Dan word jij misschien ook wel blij van onderstaande.

Missie, doel, “life purpose”

Even een zijspoor: ik houd niet zo van doelen of missies. In mijn talig brein zijn dat dingen die ergens in de toekomst liggen, voor mijn gevoel schuurt dat een beetje. Niet iedereen denkt er zo over, maar voor mij voelt het alsof het pas telt als je missie bereikt is. Wel heb ik veel met “life purpose” of: waartoe ben ik hier. Een subtiel verschil maar bij deze laatste voelt het alsof het iets is waar je elke dag mee bezig kan zijn. Niet het reisdoel, maar de reis telt. En het mag ook mislukken.

Steve Pavlina zet productivitet af tegen de mate waarin wat je doet, bijdraagt aan je “life purpose”. Hieronder mijn interpretatie van Steve’s Blogpost over Productiviteit.

Productiviteit = waarde / tijd en Waarde = volume x impact x tijdsduur x essentie

Dus: productiviteit is Waarde gedeeld door Tijd (of energie, kan ook). En waarde is Volume maal Impact maal Tijdsduur maal Essentie. Ik heb de volgorde van Steve naar eigen voorkeur aangepast. Met de belangrijkste als laatste.

Volume:

Hier gaat het gewoon om aantallen. Hoeveel blogposts schrijf je? Hoeveel lezingen, workshops, trainingen, klanten, offertes, projectplannen, adviezen etc? Hoeveel afspraken heb je gemaakt, hoeveel vergaderingen bijgewoond? Dit is waar je baas (ook als je ‘eigen baas’ bent) graag de nadruk op legt. Maar we weten allemaal dat volume niet het enige is. Je kan heel veel productie draaien zonder impact te hebben of een duurzaam effect te hebben.

Impact:

Hierbij gaat het om wie er waarde ontvangt? Hoeveel en wat voor soort mensen? Hebben zij ook weer impact? Hoe verspreidt de waarde zich? Gaat dat snel? Hoeveel mensen vertellen anderen er weer over, of linken naar jouw verhalen? Kortom, veroorzaakt wat je doet rimpels in het water? Ook dit is niet het enige, je kan heel veel hele belangrijke mensen bereiken met een verhaal maar als het een niet echt ter zake doend verhaal is… wat is dan de waarde?

Tijdsduur:

Hoe lang is het effect van wat je doet voelbaar? Weblog artikelen en video’s blijven lang op het internet staan. Soms zie je na jaren nog mensen op oude artikelen klikken (zoals op dat artikel van Steve dus). Blijft wat je doet de mensen bij, wordt het herinnerd?

Essentie:

Bij essentie gaat het om de betekenis van wat je doet, de essentie van de waarde die je levert. Het gaat erom of dat wat je doet bijdraagt aan je “life purpose”. Eén opmerking, telefoontje, verbinding, idee, gedachte kan voor een ander een wereld van verschil maken. Hoe uniek is wat je gedaan hebt? Kan je het overal vandaan halen of alleen bij jou? Hoeveel doet je persoonlijkheid, eigenheid, unieke talent ertoe? Wat betekent het voor de ander, of voor de wereld? Wat draagt wat je gedaan hebt bij aan je missie?

Het meeste waardedenken focust op volume gedeeld door tijd. Maar dat is het meest beperkende stukje van deze vergelijking. Maar…

Het allerbelangrijkste is de essentie (daarom heet het ook zo!)

Steve Pavlina: “Essence is the single most important factor. If you miss the point of your life, your ultimate productivity is zero, no matter how hard you work and how well you attempt to optimize all the other factors. If you gain the whole world and lose your soul, your ultimate payoff is zero. That essence is your purpose.” Kortom: als je niet weet waar je het allemaal voor doet, is je productiviteit NUL, ongeacht hoe hard je werkt en hoe je ook probeert om andere factoren te optimaliseren. Want 3 x 5 x 2 x 0 = 0. Toch?

De clou is dat dingen die je doet om te ontdekken wat je missie is ook bij de essentie horen. Dus als je het nog niet weet, dan telt dat ook.

Als je boeken zit te lezen waar je dingen van leert die bij je missie passen, of als je tijdens een lange wandeling de rust en stilte probeert te vinden die je nodig hebt om door te gaan, ben je waarde aan het creëren. Als je met een inspirerende persoon een lekker hapje gaat eten, als je zit te twitteren of je RSS feeds aan het lezen bent, als je aan het verdwalen bent op internet of je bent de ramen aan het lappen. Als dat de dingen zijn die jou weer op het spoor krijgen, of die de voorwaarden scheppen om je werk te kunnen doen, dan ben je DUS productief! Als je lol aan het maken bent, een dansje waagt, je zinnen verzet, ontspant, blij wordt en je voelt je daarna weer helemaal opgefrist en vol nieuwe energie…

Je bent pas echt je tijd aan het verdoen als je maar koppig doordendert met volume produceren in zo weinig mogelijk tijd.

Published on november 25, 2009

Lees Interacties

Reacties

 1. Goed verhaal Sanne. En wat een afsluiter: Je bent pas echt je tijd aan het verdoen als je maar koppig doordendert met volume produceren in zo weinig mogelijk tijd. Ik begrijp dat dit een dag die je eerder als ‘verlummeld’ veroordeelde, anders van waarde laat zien.

  Waar ik benieuwd naar ben: hoe verandert dit je beoordeling van een dag waarop je volume maakt? Die voelt niet als verlummeld, maar toch niet productief. Of lukt het je nu te stoppen met volume maken? Dat zou ik extreem knap vinden.

 2. @Carola Jannsen. Ik heb eigenlijk nog nooit volume gedraaid, ben namelijk extreem lui. Maar nu kan ik dagen dat ik dat dus niet doe, ook verantwoorden. Plus: vanaf vandaag mag ik ALLES wat ik doe afzetten tegen de mate waarin het bijdraagt aan mijn life purpose. Volume maken is gewoon nooit meer nodig. Waarom zou ik volume maken als ik nu weet dat kwaliteit boven kwantiteit gaat en helemaal nu ik weet wat kwaliteit bepaalt?

  @Olga @Remco THANX!!

 3. hoi Sanne, wat een mooi artikel.
  Het leert dat het niet om productiviteit draait in je leven, en de mate waarin je je acties doet volgens plan. Dat lukt namelijk per definitie nooit, lijkt me, tenzij je een dodelijk saai leven hebt met bijna niets te doen.

  Waar het wel om draait, is een veel hoger doel. Voor mij is dat: van het leven houden en bijdragen aan het geluk van anderen. Ieder moment telt dan, of je nu productief bent of niet.

 4. Er zijn van die dagen dat ik enorm veel klusjes doe. Aan het eind van de dag denk ik dan: wat heb ik nou helemaal gedaan? Ik dacht je post daarover zou gaan. Maar ik begrijp nu dat ik het verkeerd begrepen had :-). Doet niets af aan de waarde van het verhaal overigens, het gaat alleen over een ander deel van denken over productiviteit. Je zette me even op mijn verkeerde been met het tussenkopje “Ik heb de hele dag keihard gewerkt maar heb het gevoel dat ik niets uit mijn vingers gekregen heb”.

 5. @carola geef eens een voorbeeld van klusjes? En waarom zou dat niet onder deze paraplu kunnen vallen? Volgens mij gaat het daar ook juist over. Als je het gevoel hebt dat de werkelijk van alle dag je tijd teveel opvult… dan werkt het volgens mij nog steeds om je af te vragen hoe dat bijdraagt aan je life purpose. En draagt het niet bij, dan moet je een manier zien te vinden om die klusjes handiger aan te pakken (GTD of 4hr workweek, uitbesteden of delegeren). Zie voor dat soort zaken lifehacking.nl of Anja Wassenaar’s boek Slimmer werken vanaf NU. http://www.anjawassenaar.nl/

 6. Dit verhaal komt op een geweldig moment. Net op zo’n moment dat ik het even niet precies weet en toch de druk voel om “meters te maken” terwijl ik nog zit te broeden. Dat kan zo heerlijk zijn en het doet er ook toe. Ik kan weer even genieten van mijn centimeters dank je wel.
  groet joop

 7. Mooi en goed geschreven, Sanne!

  Ik sta nogal sceptisch tegenover GTD en zo – niet om het idee erachter, maar om de mensen die uren besteden aan de slimste manier van lijstjes maken, in plaats van iets nuttigs te doen. Heel druk zijn met onbelangrijke dingen.

  Zelf hanteer ik twee regels:
  – Wees lui. Doe alleen dingen die er echt toe doen.
  – Make every moment count. Zoals Laura ook zegt.

  Ik geef toe: de eerste regel gaat me vaak beter af ;-)

 8. Mooie blogpost weer Sanne! En wat een fijne herkenbare reactie van Ronald; ‘Le Droît à la Paresse’

  Weet weer waarom ik een bedrijfsfilosofie heb ipv een businessplan en waarom ik geen GTD’er ben. Alhoewel ik af & toe denk: dat zou ik toch eens moeten gaan doen, maar dan inderdaad om wat rompslompdingen te organiseren, want ik blijf overtuigd van het belang van de vertraagde tijd.

  • Ik moet weer ’s naar mijn spaminstellingen kijken, jouw prachtige reactie was blijven hangen. Maar wat een onwijs mooie blogpost van jou! Dank daarvoor.

 9. Goed verhaal, Sanne!

  Heerlijk om op een iets abstracter niveau na te denken over dit soort issues. Fijn artikel.
  Voor mij is ‘impact’ altijd al een belangrijk woord geweest, maar de aanvulling met Volume, Tijdsduur en Essentie geeft net weer wat meer body aan mijn nadenken hierover. Top.

  Wat ik wel merk is dat bij mij de ideeën en inspiratie die echte impact opleveren, vaak ontstaan op het moment dat ik domweg bezig ben met veel minder interessante klusjes. Gewoon gaan zitten wachten op de flits van inspiratie werkt voor mij dus ook weer niet. Het is zo heerlijk onvoorspelbaar, dat dan weer wel.

  Fijn artikel, dank je wel.

 10. “Want 3 x 5 x 2 x 0 = 0. Toch?” Heerlijke techneuten-maar-stiekum-met-flinke-scheut-gevoel-en-ruimte-voor-twijfel benadering :-)

  Ik heb het onbescheiden doel dat wanneer mensen iets van me leren, dat hun kinderen daar dan ook profijt van moeten hebben. Niet dat ik daar dan altijd in slaag, en soms hebben mensen helemaal geen kinderen. Onlangs was het er even heel letterlijk. Een cliënt vertelde: “Ik zei tegen mijn puberdochter dat ze iets niet mag. En ze antwoorde: Heb je dat van Jasper geleerd?” Niet alleen mijn cliënt leert iets over grenzen stellen, de dochter ook :-)

  Je stuk doet me denken aan de volgende tekst:

  Zonder in trots of ijdelheid te vervallen
  zou iedereen om zijn leven zin te geven
  het hoogst mogelijke doel moeten nastreven
  om niet het risico te lopen dat
  hij het bestaan als absurd zou ervaren
  dat hij als een lichtbaken
  in zoet water
  met zijn overbodig licht
  de oevers van een te klein meer aftast.
  Groot is het Leven
  laten ook wij dat zijn!

  Pascale de Duve

  • Holy smoke! Allereerst: wat mooi dat je zo jouw rimpels in het water beschrijft! En tweeds: dat gedicht is er eentje om te printen en op mijn raam te hangen! En boven mijn bed. En op mijn spiegel. Prachtig!

  • Mooi verhaal over die dochter :)

   Zelf ga ik er vanuit dat wanneer mensen ze iets leren, dat de kans bestaat dat ze het weer aan een ander leren. Ik geloof dat je als aap het absolute levensdoel hebt om zoveel mogelijk je eigen DNA te verspreiden (veel gezonde kinderen krijgen!), terwijl dat dat als mens inmiddels anders zit: niet alleen je genen, maar ook je keuzes en ideeen veranderen de wereld en zo kun je deel zijn van projecten, ideeen of infrastructuur die meer impact heeft op de wereld dan als je diezelfde tijd aan een kind opvoeden had besteed.

   Dat neemt niet weg dat ik zelf graag kinderen wil, maar ik besef ineens dat onvruchtbare mensen het erg goed hebben in onze tijd.

 11. Hoi Sanne,
  Ik had het ook gelezen. erg interessant, wij zijn toevallig ook midden in een discussie over wat is productiviteit nu eigenlijk, dus we gaan het stuk van Steve (en jou vertaling/interpretatie) zeker meenemen daarin.
  Even een wiskundige tip: in een vermenigvuldiging maakt het niet uit welke factor je op nul zet, dan komt er altijd nul uit. dus de redenering voor essentie gaat net zo op bij volume. Dat is overigens exact de kracht van de formule.

  Succes!
  Onno

 12. @joop kools: wat een mooie reactie! fijn blijven broeden dus!
  @ ronald mulder: de mensen die uren besteden aan lijstjes maken hebben volgens mij hun life purpose nog niet echt ontdekt. Iedereen kent volgens mij wel van die momenten. Hopelijk hebben ze hier iets aan.
  @jeffry van der goot: goed idee! Ga je gang, begin bij je eigen opleiding :-D
  @taco oosterkamp: Dankjewel en yep dat klopt. Nu weet ik ook waarom ik vaak eerst een paar uur loop te rommelen in mijn huis voordat ik een mooi artikel schrijf of iets leuks bedenk. En vanaf nu voel ik me daar dus ook minder schuldig over :-D

 13. Goeie muzieksmaak met last fm ;)

  Ik ben het niet helemaal met je eens Sanne. Je zegt dat Essentie de belangrijkste is, maar met je productiviteit formule zijn alle 4 even belangrijk: Wanneer volume, impact of tijdsduur 0 is kom je ook op 0 uit.
  De belangrijkste om te verbeteren is degene die het meest achterligt en daarom vermoed ik dat jij de laatste tijd veel de waarde van essentie bent gaan inzien (gek genoeg, ons gesprek van dinsdag, dacht ik dat dat altijd je hoogste waarde was, maar dat is een momentopname natuurlijk :) )

  Voor mij zijn vergroten van volume en impact velen malen interessanter (en daarom dacht ik eerst: he! die twee zijn belangrijker toch! — ja, belangrijker voor MIJ)

  Bedankt voor het lekkere denk voedsel.

  • Taco, dat is een punt. Als de andere nul zijn blijft er ook niets over. Maar als ze 1 zijn, is het allemaal al heel wat. Je hebt gelijk: de waarde van de essentie, passie, life purpose dat is altijd mijn ‘ding’ geweest. Alleen kon ik me daar wel eens schuldig over voelen. Met volume, impact en tijdsduur allemaal op 1 en essentie op 10 voelde het alsof ik niet productief was geweest.
   En: voor jou volume en impact vergroten volgens mij klopt dat helemaal. Jij bent namelijk al heel lang helemaal als vanzelf met de essentie bezig. Ik ken maar weinig mensen die daar zo automatisch op focussen als jij. Het kwam dus ook op een heel erg juist moment dat wij elkaar dinsdag na jaren toevallig weer tegenkwamen!

  • Ja dat was heerlijk :)

   Wat zou het mooi zijn als mensen die hun passie kwijt zijn of daar onzeker over zijn bij ons aan zouden kloppen. Volgens mij zouden we ze samen binnen een dag weer op het juiste spoor kunnen helpen :)

 14. Wauw en hoe gaaf zou het zijn als het volume wat je “draait” in het teken gaat staan van je life purpose.
  Veel mensen reageren nu met het gevoel dat ze niet productief zijn geweest omdat ze de hele dag nietszeggende todo’s hebben afgevinkt (beetje kort door de bocht interpretatie) en daar betrap ik mezelf ook wel eens op.

  Maar als je je To Do’s nu in het teken zet van je Life Purpose dan wordt je productiviteit en waarde en impact dus nog groter. Gaaf om vanuit die essentie te kijken naar je dagindeling :-)

 15. Hoi Sanne,
  Na zowat 20 jr hard gewerkt te hebben in het mt van een woningst en mezelf ontzettend goed getraind te hebben in het GTD en 7 habits-principe; heb ik na een dik halfjaar in de angstaanvallen omgeslagen te hebben ontdekt dat het leven zelf telt en niet de dingen die je doet. Dat ik leef is een wonder op zich en los van wat ik ‘presteer’ is het al enorm waardevol dat ik ‘ben’. Zie ook het verhaal van Paul de Blot, hoogleraar businessspiritualieit, op de site van Henk Jan Wildermaat, http://www.punkmedia.nl
  Dankjewel dat je het zo prachtig neerzet.

 16. @Taco Schenkhuizen
  @Onno

  Zowel volume, tijdsduur als impact kun je niet op 0 zetten. Ik kan nooit 0 volume produceren, een gedachte, dutje of iets anders wat weinig productief lijkt is toch altijd meer dan 1-ish. Tijd kost het altijd (haha) en impact heb ik minstens op mezelf.

  Echter kan ik mij wel niet op de essentie richten. Waar Sanne hierboven ook over schrijft. Ik denk dat essentie en dus ‘life purpose’ (voor mij zingeving) de drijfveer is.

  Met negatieve getallen goochelen geeft trouwens ook leuke waarden, namelijk negatieve waarde. Dan ben je dus nog wel productief, maar in de min.

 17. Ha lieve Sanne,
  Wat een heerlijk stuk tekst!
  Ik kan weer ademen, want dit is precies waar ik nu tegen aan loop.

  Tijd hebben we niet, tijd duurt/gaat voort no matter what.
  Volume is er altijd of het nou leeg of vol is.
  Impact (volgens van Dale: uitwerking, invloed, effect) is/gebeurt, ook als je er geen erg in hebt.
  En de meerwaarde in de waarde zit um in de essentie (kern van de zaak wederom van Dale)
  Waar draait het allemaal om? Om de kern/essentie.

  ’t is nog niet zo eenvoudig om bij de naakte kern te komen. En daarom ben ik zo blij dat je zegt “Niet het reisdoel, maar de reis telt. En het mag ook mislukken.”

  Dank lieve schat voor het delen van dit geweldige inzicht.
  Ik ga lekker door met aan rommelen en geniet van de reis naar mijn essentie.

  Dikke knuffel,

  Willemijn

 18. Ha lieve Willemijn dankjewel voor je mooie reactie… dus precies inderdaad: als je even aan het dwalen bent dan telt dat ook! Het is niet ‘erg’ :-D. We reizen een stuk samen en da’s al fijn.

 19. Ha mooi dat je mensen zo hebt weten te raken Sanne ;)

  @Chiel

  Ach we zien de termen anders denk ik, want na 1000 dutjes ben ik niet 1000x zo productief geweest.

  • @Taco
   Nu wordt het echt waazig:) Als ik er nu nog meer tijd in steek, dit te begrijpen, en het is mijn interesse / essentie… iets met impact… $%&^%*@$ + whaaaa = cannot compeet

   Toch ergens de menselijke maat aanhouden dan maar, tijd voor één dutje:)

 20. @Taco Schenkhuizen… Hihi dankjewel. Ja hij maakt wel wat los. Over de dutjes: als je niet gedut had, was je waarschijnlijk NOG minder productief geweest. Door de dutjes heb je energie verzameld om weer verder te gaan niet?

 21. @chiel @taco @karin r. vat het nog even bondig samen… hihi, volgens mij snappen we allemaal precies waar het hier om draait, niewaar?

 22. AHA! het leven zelf telt, het moment-to-moment bewust zijn en genieten van de dingen die er zijn, zoals bv nu, op dit moment, de schitterende wolkenluchten boven de duinen die de naderende avond al aankondigen. Het schemeruur waarin de kaarsen worden aangestoken.
  De andere dingen die je ‘doet’ daar in die grote’ Umwelt’ ja, die doen er natuurlijk ook wel toe, maar niet zoveel als je eigen, innerlijke rijke ervaringswereld waarin je ruim baan kan geven aan je dromen en ideeen.
  Mooie blogpost Sanne, die diep resoneert met de mensen die hem lezen, waaronder ik. (zat mezelf al 2 dagen te geselen omdat ik niet ‘productief genoeg’ was :-) haha.

 23. Ik moet nu even denken aan Tim Ferriss van de 4-hour workweek. Soms heb ik dagen dat ik in twee uur alles af heb wat ik die dag af wilde hebben. Dan voel ik me stiekem ook niet productief, ongeacht volume en zingeving. Er zit ook nog een metertje in ons hoofd dat aan het werk wil blijven.

  Dan voel ik me inneens een manager die uren zit te tellen ipv relevante output. Thanks voor de post Sanne. :)

Trackbacks