Leven lang leren: Cursus Retoriek door Jan Vaessen

Verhalen vertellen!

Ik vind verhalen vertellen voor een groep een van de leukste dingen om te doen. Gelukkig mag ik het ook heel vaak, bij organisaties die willen weten wat Web 2.0 inhoudt, wat het voor hen kan betekenen en wat ze er eigenlijk wel niet van moeten vinden. Ik kan het ook best goed, doorgaans, al zeg ik het zelf. Maar soms gaat het wat minder, en eigenlijk doe ik ook maar wat. Al aanrommelend lukken mij best veel dingen, maar ik wilde dat spreken voor groepen toch ook graag expres goed kunnen doen. Daarnaast ben ik dol op leren in groepsverband dus het was weer eens tijd voor een cursus.

Het valt een beetje buiten het thema van mijn blog, maar het gaat wel over mij als mens én ik wil anderen dit pareltje niet onthouden. Dus ik vind het wel kunnen dat ik deze cursus hier even jubelend promoot!

Cursus Retoriek – Spreken in het openbaar door Jan Vaessen.

Jan Vaessen verenigt het aangename met... het aangename. Foto @advany
Jan Vaessen verenigt het aangename met... het aangename. Foto @advany

Er zijn ongetwijfeld vele trainingen hiervoor maar de redenen dat ik voor Jan heb gekozen zijn

  • hij is een goede vriend en ik gun hem de klandizie
  • ik wilde ook graag ervaren hoe het bij hem is zodat ik er tegen anderen over kan vertellen
  • hij is dominee (ecnt!) en filosoof (vind ik) en gepromoveerd op interpretatiemodellen
  • hij staat natuurlijk elke week in de kerk te preken
  • zijn optimistische en open kijk op de wereld inspireren mij
  • je kan enorm met hem lachen
  • ik verwachtte van hem dat hij het spreken in het openbaar in een breder kader zou plaatsen waardoor ik meer bewust en holistisch naar ‘de wereld’ en mijn bronnen zou gaan kijken.

Dit maakt hij tot nu toe helemaal waar.

Ik volg de cursus in Utrecht, samen met een stel mensen die ik al redelijk kende voordat ik eraan begon. We zijn nu halverwege. Jan gebruikt als kapstok een songtekst die als een rode draad door de cursus heen loopt. Na een introductie in de Hermeneutiek (interpretatiemodellen) gingen we die songtekst interpreteren en door dat te doen kregen we zicht op de verschillende interpretatie modellen.

Na een les over een goede structuur en opbouw van een tekst moesten we er ieder een korte lezing over geven (10 minuutjes) en dan ervaar je hoe het werkt als je duidelijk kiest voor een interpretatiemodel en een bepaalde structuur. Tegelijk voel je het verband tussen interpretatiemodellen en je kijk op de wereld en je bronnen en merk je dat “Retoriek” eigenlijk gaat over het leven. Dat vind ik heerlijk.
Ik kan er nu ook mee spelen. Ik bedacht laatst: neem een meubelstuk uit je huis als bron, eentje met een verhaal en “interpreteer” dat en vertel erover. Gewoon voor mezelf, in mijn uppie. Dat was leuk spelen!

Resultaat:

Na de tweede cursusdag moest ik een spannende lezing geven bij een zuivelfabrikant en daarbij heb ik de theorie van Jan al ingezet en het was een daverend succes en ik had voor het eerst het gevoel dat ik niet zeg maar gewoon wat aan het “Jammen” was geweest maar dat ik zelf echt invloed had gehad op dat succes. Ik kreeg hele mooie feedback op die lezing: “je zegt dingen die voor ons misschien wat pijnlijk zijn om te horen, maar je brengt het met humor. Het was net alsof we naar Brigitte Kaandorp zaten te luisteren”. Dat was dus erg fijn.

In het verschiet ligt nog een lezing “buiten de deur” dus over mijn eigen thema, met mijn eigen publiek filmen en dat in de groep bespreken.

Kortom:

De cursus van Jan is geen Quick Fix, maar een diepgaand verhaal over filosofie en levensbeschouwing. Waarbij iedereen zijn eigen weg volgt (dus je zit niet de hele tijd naar een prediker te luisteren ofzo)
Jan is een schitterende vent die zichtbaar geniet van het geven van de cursus en die met een dosis humor en nederigheid zijn ding doet.
De groep is klein en intiem en hij creëert een veilige sfeer om in te experimenteren en te werken.
Voor mij zijn de Retoriek middagen echte uitstapjes, verwenmiddagen.

Dit najaar starten er weer cursussen in Amsterdam en Gasselte. Meer informatie:

Cursus Retoriek op naamlooz.nl
Jan Vaessen’s website
Jan Vaessen’s blog

Published on oktober 31, 2009

Lees Interacties

Reacties

  1. Ik las niet “Jammen” maar “Jannen”. Geinig! Maar het komt uiteindelijk toch op Sannen aan. Mooi verhaal.