Kindersterfte is goed tegen overbevolking?

In het kader van “de wereld redden is zo ingewikkeld nog niet” even iets over kindersterfte.

Sinds 2004 kruipen jaarlijks rond kerst een aantal dj’s van 3FM zes dagen in een glazen huis om te vasten en geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar was dat doel het terugdringen van babysterfte. Publicist Rik Smits schreef in de Volkskrant dat hij geen cent overhad om babysterfte tegen te gaan. Zo’n baby gaat toch maar een rotleven tegemoet. Er is niet voldoende eten om al de groeiende bevolking te voeden. We moeten juist meer aandacht besteden aan het verbeteren van de kwaliteit van leven en geboortebeperking.

Nou vind ik het verfrissend als mensen dingen zeggen die niet iedereen durft te zeggen dus ging ik op onderzoek uit om te ontdekken of dit klopt. Ik hoefde niet ver te zoeken, Rutger Bergman schrijft ook bij de Volkskrant als antwoord: “Een van de grootste stimulators van bevolkingsgroei is namelijk, je raadt het niet, kindersterfte. Pas als ouders er zeker van kunnen zijn dat hun kinderen overleven, beperken zij hun voortplanting.”

Goed, ze zijn het niet met elkaar eens en Bergman heeft zelfs cijfers. Maar dan weet ik nog niets vaak zijn er voor beide kanten van het verhaal interpretaties van cijfers te vinden. Dan zit er dus niets anders op om het aan Hans Rosling te vragen! Deze koning op het gebied van datavisualisaties (interpretatie dus) heeft regelmatig zeer verhelderende lezingen gegeven bij TED.com.

In onderstaande TED talk geeft hij glashelder de relatie tussen kindersterfte en gezinsgrootte aan. Een HOGE kindersterfte gaat gepaard met een GROTE gezinsomvang. LAGE kindersterfte met een KLEINE gezinsomvang. 50% van de daling van kindersterfte kan toegeschreven worden aan vrouweneducatie (Milleniumdoel 2, zie onderaan).

Zijn conclusie: een duurzame wereld is er een met een stabiele bevolkingsomvang, daartoe moet kindersterfte omlaag en gezinsomvang omlaag. Om dat te bereiken is het goed om te investeren in vrouweneducatie. Mijn advies aan 3FM is om de opbrengst van Serious Request dan ook voor een groot deel daaraan te besteden :-D

Milleniumdoelen.

De VN hebben de millenniumdoelen bedacht. Acht doelen op hele diverse terreinen. Hiermee wordt ook zichtbaar dat een brede aanpak nodig is om een beter leven voor iedereen te bereiken. De doelen zijn uitgewerkt en geconcretiseerd en meetbaar gemaakt. Op de Millennium doelen atlas kan je de voortgang per doel en subdoel bekijken.

 • Minder armoede
 • Gelijke kansen
 • Minder kraamsterfte
 • Toegang tot water
 • Iedereen naar school
 • Minder kindersterfte
 • Minder HIV
 • Meer samenwerking

Published on januari 7, 2013

Lees Interacties

Reacties

 1. Mooi dat je de feiten hebt gecheckt, Sanne. Minder kindersterfte leidt tot minder kinderen (geeft natuurlijke geboortebeperking). Paradoxaal maar waar.

  Je raakt met jouw post ook een ander belangrijk punt aan. Dat je kindersterfte wil terugdringen is 1, hóe je dat wilt aanpakken is 2. Nederland heeft het volgens het CBS aan ontkerkelijking, vrouwenemancipatie en individualisering te danken dat het kinderaantal is afgenomen (http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/0582295B-FA45-4EF3-86DE-BAB0AAD0B351/0/index1460.pdf uit de oude doos). Naar ik begrijp van mijn moeder kwam vroeger de pastoor langs als het naar zijn mening te lang duurde voordat de volgende nakomeling kwam :-) Omdat er op een gegeven moment teveel buikbewoners in een vrouwenbuik hadden gezeten, rekte deze teveel uit en had je veel meer kans op sterven in het kraambed omdat het kind dwars kwam te liggen ….

  Vrouweneducatie en -emancipatie is van groot belang voor iedereen. Ook voor mannen die menen daarmee iets te verliezen (want ik denk dat we zicht moeten krijgen op de achterliggende redenen van de ’tegenkrachten’ en die ook moeten aanpakken). Het zou mooi zijn als mensen van aanzien (juist ook mannen) de norm duidelijk neerzetten en uitleggen als een gezamenlijk belang. Hans heeft dat in zijn praatje alvast op onnavolgbare wijze gedaan.

  Ennuh .. lekker aan het bloggen geslagen jij. Veel blogenergie verderz toegewenst!

  • Ha Marina, dankjewel! Helemaal eens met jouw punt. De vrouweneducatie is heel belangrijk en daarbij moet men zich ook op de heren richten.
   En op je tweede punt: we zullen zien hoe lang het duurt :-D