Internet uitgelegd aan kinderen (en vele anderen!)

Gisteren verschenen in de blogosphere (o.a. bij Frank en Fred) berichten over de kinderversie van het boek ‘Small Pieces Loosely Joined‘ van David Weinberger. In dat boek beschrijft hij op een hele aansprekende manier wat het internet eigenlijk is en waar het toe dient.

Marcel de Ruiter en zijn vader hebben het in het Nederlands vertaald. Je kan het gratis downloaden, maar leuker is de website versie met plaatjes! Weinberger schreef het met zijn 11-jarige zoon in zijn achterhoofd, maar ik weet nog een andere doelgroep:

Laatst had ik een gesprek met mijn vader over wanneer iets virtueel is en wanneer niet. Het leek erop neer te komen dat hij alles waar internet bij gebruikt wordt, virtueel vindt. Eigenlijk vindt hij dus bijna mijn hele leven virtueel. Terwijl ik toch echt het gevoel heb dat ik echt leeft, maar dat het internet mijn leven op heel veel manieren veel makkelijker maakt. Dan zit je op een gegeven moment toch best wel langs elkaar heen te praten. Interessant om te merken hoe onze twee generaties op sommige manieren in twee verschillende werelden lijken te leven.

Even een paar citaten die in mijn gesprek met mijn vader hadden kunnen helpen:
“Ja, het internet is iets vreemds. Eigenlijk lijkt het meer op een plaats, dan op een ding.”
“Dus als we het internet willen begrijpen, moeten we vragen wat voor soort plaats het is. En dat is een hele goede vraag.”
“Als je denkt aan de verschillen waarnaar we hebben gekeken tussen “de
echte wereld” en het internet, zijn het in werkelijkheid verschillen in
tijd, ruimte en wie we zijn.”

Over het woord virtueel: toen dit woord voor het eerst in relatie met computers gebruikt werd, betekende het iets dat gesimuleerd werd met een computer. Ik zat vast in die betekenis en had het gevoel dat mijn vader met ‘virtueel’ ook bedoelde ‘niet echt, maar gesimuleerd’. Virtueel is echter tegenwoordig veel meer synoniem van ‘digitaal’ ‘cyber-‘ ‘online’. Een subtiel verschil…

Dus het internet is een plaats waar ik mij verbind met anderen waar ik mee uitwissel en samenwerk. Pap, wat vind jij hiervan?

Published on februari 3, 2007

Lees Interacties

Reacties

  1. Sanne, wat een leuke blog heb ik net ontdekt: oef. Ik kwam er geloof ik op via “blog out”. Fascinerend hoe lijnen parallel lopen, kruisen, verstrikken en weer alle mogelijke kanten uitgaan. Ik zal je volgen als een van de wegwijzers. Fijne dag, Andre

    ..En als je tips hebt voor Hotline to Home, dan hoor ik dat heel graag.

  2. Wat leuk om te horen Andre, ik heb je blog aan mijn google reader toegevoegd, zal hem proberen even te volgen en als ik iets constructiefs te melden heb, hoor je het.

  3. Hoi Sanne, Wat een leuk, de website van Small Pieces Loosely Joined! Ik heb zelf kleine kinderen, waarvan er eentje net kan lezen, dus voor hen is het toch nog wat te ingewikkeld. Maar ook een erg leuke tip voor de ‘oudere internetgebruiker’ die door de nieuwe bomen soms het bos niet meer ziet (ik ken ze zeker!). Ik ga een linkje op m’n blog zetten, is dat ok?