Geluk is fokking hard werken!

Vorige week had ik het nog over ploeteren in de marge en hoe moeilijk het soms kan zijn om te pionieren. In de voorbereiding op mijn verhaal voor de Week van de Inspiratie, morgen bij de Belastingdienst ontdek ik voor de zoveelste keer dat geluk niet iets is dat je overkomt, waar je op zit te wachten. Ik wil even wat overpeinzingen met je delen naar aanleiding van mijn (her-) ontdekkingen.

Om met mijn éminence grise te spreken: “Geluk is aan de nieuwsgierige, de aanwezige en de ijverige”. De nieuwsgierige weet wat er speelt, waar de kansen liggen, hoe anderen te werk gaan die dromen realiseren. Hij weet wie hij wél en vooral ook wie hij niet als voorbeeld moet nemen. De nieuwsgierige durft te vragen en weet dat elke vraag een cadeautje is voor degene die mag helpen. Hij vraagt door waar anderen stoppen, en stelt zijn vragen ook aan zijn eigen beren op de weg. De aanwezige heeft een groot netwerk en is daarin zichtbaar, beschikbaar voor anderen, benaderbaar, vindbaar. Hij is top of mind wanneer een ander hem nodig zou kunnen hebben. De ijverige is de harde werker, die weet dat succes maar voor een heel klein deel van talent afhankelijk is en voor het overgrote deel aan hard(t) werken te danken is. De ijverige weet ook het moment van actie goed in te schatten, niet uitstellen wat nu moet gebeuren en voor andere zaken wachten op het juiste moment.

Ik vond een boekje terug dat ik kreeg toen ik in 2005 (met pijn in mijn hart) afscheid nam van DPI. Een prachtige legende over het klavertje vier en twee ridders die erop uitgestuurd waren dat te vinden. Het boek maakt onderscheid tussen geluk (wat je overkomt, zoals het winnen van de loterij) en Geluk (zoals ik hierboven beschrijf). De ene ridder vroeg aan iedereen die hij tegenkwam waar het klavertje kon zijn en kreeg als antwoord dat het onmogelijk was om die contreien een klavertje vier te vinden. Hij ging steeds minder geloven in de droom zo’n klavertje te vinden. De ander kreeg dezelfde antwoorden maar vroeg door: “waarom vinden we die hier niet?” en: “wat kan ik daaraan veranderen”.

En nou heb ik de clou verklapt maar het boekje is nog steeds de moeite waard. Je leest het in een uurtje uit en het doet het ook enorm goed als cadeau, dat blijkt maar weer. Het Klavertje Vier – Alex Rovira Celma & Fernando Trias de Bes.

In dit boekje staan tien “regels” voor Geluk waarvan deze mij bijzonder aanspreekt, omdat ze de nadruk legt op de samenhang, op samenwerking:

“Omstandigheden scheppen voor Geluk wil niet zeggen dat je alleen je eigen voordeel moet zoeken. Omstandigheden zo creëren dat anderen er ook bij winnen trekt het Geluk aan”.

De laatste pagina’s van dit boek staan vol met platitudes quotes ;-) over Geluk en hoe hard werken dat helpt:

“Hoe meer ik doe, hoe meer geluk ik heb” Gary Player

“Berusting is een dagelijkse zelfmoord” Honoré de Balzac

“God dobbelt niet met zijn universum” Albert Einstein

En zo pak ik in de voorbereiding van zo’n lezing weer een stuk inspiratie en nieuwe energie voor mezelf mee. Ik ben benieuwd wat morgen mij brengt. Hopelijk iets dat weer de moeite waard is om te delen met jullie.

Published on september 25, 2011

Lees Interacties

Reacties

 1. Mooi! Wat gebeurt er altijd veel moois tijdens de voorbereiding op een presentatie oid. Leuk dat je die voor-oogst nu alvast gebruikt en deelt.

  het ‘als je maar hard genoeg wenst’ heeft wel een functie. het uitstralen aan het ‘geheel’ waarnaar je op zoek bent lijkt voor mij af en toe wel te werken. Maar dan in de zin dat je daardoor openstelt voor allerlei mogelijkheden die je anders niet zag (u-theorie-achtig).

  Succes!
  Michiel.

 2. Ha Martijn, dankjewel. En jij veel plezier vrijdag he?
  Michiel: dankjewel. En het klopt helemaal wat je zegt, keihard wensen is het begin he? Stap een van Knoope’s creatiespiraal.

 3. Sanne,
  Jouw stuk roept van alles bij me op. Ids ook herkenning.
  En ook gunnen en waarderen. Jezelf en de ander.
  Ik gun jou een bron van inspiratie te zijn voor de Belastingdienst.
  En ja dat helpt mij ook.
  Ik gun het ons beiden.
  ;)

 4. Je beschrijft het in hele andere en vooral prettigere bewoordingen dan de gelukswetenschappers, maar de strekking is van hetzelfde: veel op eigen kracht doen brengt geluk. Daarom doet geluksgericht werken ook zo’n groot beroep op het vinden van de passie en het aanboren van de eigen kracht van kwetsbare mensen: je capaciteiten kennen en flink benutten brengt je uiteindelijk meer welbevinden dan je afhankelijk maken of zijn van de overheid. Dat laatste natuurlijk in relatie tot kwetsbare mensen of zielige mensen (die eigenlijk niet bestaan).

  Dank voor je inspiratie!

  Met vriendelijke groet,

  Aad Francissen – Geluksacademie i.o.

 5. Wat een prachtig stukje!
  En het boekje ga ik ook eens kopen… :-)

 6. Inderdaad een mooi en waar verhaal. In een hoekje zitten wachten tot het geluk naar je toe komt werkt niet, maar van accepteren dat ‘dit het nu eenmaal is’ word je evenmin gelukkig. (Met plezier) hard werken dus en af en toe een andere weg kiezen dan gebaande paden.

 7. Mooie tekst en in mijn geval direct gerelateerd aan ” the tipping point” van macolm gladwell.
  Ook een leuk kado of “doorgeefboek”

 8. Ha Michael, ik zag dat je op het NNF ook een workshop gegeven hebt over doelgericht website bouwen. Goed idee! En erg goed dat je mensen uitdaagt om content te produceren, daar daait het om. Dankjewel voor je compliment.

  • Ha Michael. Dat is handig, dankjewel. En je p.s. je weet maar nooit waar we elkaar een keer tegenkomen he… misschien volgend jaar op nnf.

  • Beste Sanne,
   Deze wil ik je niet onthouden… :-)
   Op het NNF heb ik 7 mensen met voicerecorder gevraagd wat hen gelukkig maakt. (Van te voren natuurlijk wel gevraagd of ze gelukkig zijn ;))
   Luister zelf maar naar de antwoorden. Je kent er vast wel een aantal :-) Ik heb ook net mijn eigen antwoord erbij gezet.
   Doei…

Trackbacks

 1. […] om handen en voeten te geven aan een wens of droom.Tijdens het voorbereiden schreef ik al “Geluk is fokking hard werken“. De Week van de Inspiratie? Jahaa: de medewerkers ICT van de belastingdienst worden een […]