Ken jij de online belevingswereld van jouw kind?

Staat jouw dochter op een bangalijst? Speelt jouw kind een MMORPG? Wat betekent gnoc? En cd9? En Pos? En hee, denk jij dat kinderen computergeeks zijn voor wie technologie geen geheimen meer heeft? Zie jij de online, virtuele wereld als niet echt? Wat denk je, zijn games en sociale media verslavend en worden kinderen gewelddadiger van agressie in games? Weet jij of gamen en appen en social media gebruiken schadelijk zijn voor de hersenen? Vraag jij aan je kind wel eens “en, heb je je kamer nog verder ingericht op Habbo Hotel?” of “hoe ging jouw missie vandaag in World of Warcraft?”.

Allemaal vragen die zich aandienden toen ik een lezing over kinderen en social media voorbereidde. En waarop ik soms verrassende antwoorden vond. Ik schrok van de bangalijst, scoorde vrij hoog (ja!) in de online slang test, werd bevestigd in de gedachte dat het op knoppen kunnen klikken nog niet betekent dat een kind digitaal vaardig is. Natuurlijk kunnen games, apps en social media verslavend zijn, vooral voor het puberbrein dat zo gevoelig is voor beloning en nog geen goed ontwikkelde frontaalkwab (waar je grenzen wonen) heeft. En ja, de hersenen ontwikkelen zich oppervlakkiger als een kind te veel tijd online doorbrengt maar vooral als het te WEINIG tijd buiten spelend of sportend met anderen doorbrengt.

Jammer genoeg zie ik vrij weinig ouders die interesse tonen in de online belevingswereld van hun kind. Want ja, die wereld is hartstikke echt. Het is een spannende, leuke, boeiende, soms gevaarlijke en enge wereld waar sommige kinderen dagelijks in ronddwalen. Je kind maakt contact, experimenteert met gedrag, leert en speelt online net zoals op het schoolplein en de sportvereniging. Door samen in die belevingswereld te duiken, erop te reflecteren, je dingen uit te laten leggen en te laten zien maak je veel beter gebruik van de kansen die social media bieden voor je kind om zich te ontwikkelen en kan je je kind beter beschermen tegen de risico’s.

Wij zijn zelf echter niet opgegroeid in een digitale wereld en we kunnen dus niet teruggrijpen op ervaringen uit ons eigen verleden om ons kind hierin goed op te voeden. Het is echter een misverstand om te denken dat je zelf een “digital native” of op zijn minst “digital immigrant” moet zijn om betrokken te kunnen zijn bij de online wereld van je kind. Je hoeft ook niet zelf te kunnen paardrijden, breakdancen, voetballen om ze daarin te kunnen ondersteunen, aanmoedigen en begrenzen, toch? Wil jij ook meer contact met je kind over zijn online belevenissen? Wil je gebruik maken van de kansen voor ontwikkeling die games, social media en apps bieden? Wil je het gesprek aan gaan met je kind? Breek door de je weerstand heen, toon belangstelling, stel grenzen en maak afspraken. Zorg voor een goede balans tussen digitaal en “in real life” activiteiten.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Alma Wattimena, met wie ik samenwerk in o.a. het World=U project voerde op de Bussumse Montessori School (de school van haar kinderen) en thuis een aantal dialogen met kinderen, ouders en docenten over sociale media. Ze maakte daarbij gebruik van de methodiek van Nederland in Dialoog. Een open gesprek met de mobieltjes op tafel waarin belangstelling getoond werd voor de mores op social media. Hoe gaan kinderen daarmee om en hoe gaan ze met elkaar om op apps, games en websites? Voor ouders, leerkrachten én kinderen waren het inspirerende gesprekken. Kinderen zeiden “mam, zullen we dit elke week doen?” en over de methodiek “als je was gaan preken, had ik niet meegedaan!”. Wat bleek is dat ze het heel leuk vinden om te vertellen over wat ze meemaken.

Als afsluiter van dit traject sprak ik op 14 februari op de school voor ouders en leerkrachten over kinderen en social media. Over kansen en risico’s van online gedrag van kinderen. Hier zag ik gelukkig wel een aantal ouders die met hun kind uitwisselen over hun online belevingen. Hopelijk is de drempel voor andere ouders om dit te doen ook wat lager geworden.

Praktische handvatten om met je kind in gesprek te gaan staan in het boek “Focus” van Justine Pardoen.
Mijn presentatie vind je hier op Slideshare.
Alle links naar bronnen waar ik me op gebaseerd heb staan hier: Evernote document Kinderen en Social Media.

Ga jij met je kind het gesprek aan over dit onderwerp? Hoe reageert je kind erop? Of vind je het juist heel moeilijk? Houdt jouw kind je weg bij zijn online wereld? Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen in de reacties wilt delen.

Als jij het leuk vindt om ook zo’n traject te organiseren voor jouw kinderen, hun vrienden / vriendinnen en ouders helpen we je daar graag bij. Het was deze keer gekoppeld aan een school, maar je organiseert het net zo makkelijk zelf. Neem contact op als je meer wilt weten.

Published on februari 27, 2013