Jongeren doen hele gave dingen!

Sinds een dik jaar werk ik nu (deels vrijwillig) voor jongerenorganisatie Jimmy’s. Het is zo leuk dat ik soms jaloers ben op mezelf! En zeker op de jongeren die bij Jimmy’s rondlopen.

Wat is Jimmy’s dan?

Jimmy’s is voor iedere jongere met een vraag of een idee. Iedere jongere heeft recht op betrouwbare informatie, goed advies en een steuntje in de rug bij het realiseren van ideeën en het oplossen van problemen. We creëren situaties, plekken en omstandigheden waar jongeren samen werken, uitgedaagd worden en nieuwe mogelijkheden creëren. Voor zichzelf en anderen. We willen voor jongeren net zo toegankelijk zijn als de huisarts en zo bekend als de HEMA. Jimmy’s wordt gerund door jongeren. De sfeer bij Jimmy’s is open, ontspannen, bruisend en drijft op respect en nieuwsgierigheid.

Hoe leuk is dat dan wel niet?

Oei, dat kan ik alleen maar illustreren aan de hand van voorbeelden. Zoals het upgrade event dat de jongeren in september in Stadskanaal organiseerden. Daar is een hele lange video van gemaakt. Een paar hoogtepunten: jongeren maakten een documentaire over geluk (dus ook over: hoe kom je uit een dip of een depressie). Vanaf 35.33 vertellen de makers over hoe ze dat gedaan hebben en na een paar minuten de trailer. Kijk even mee! Vanaf minuut 58 jongeren die een eigen bedrijf zijn begonnen vanuit Jimmy’s. Een kledingmerk. Hoe cool? Veel cool! Tegen het eind een interview met rapper Roelie Vuiton die samen met Lucky Fonz III een lollig liedje over Anna maakte.

Of kijk dit filmpje dat de jongeren in Groningen zelf maakten om Jimmy’s uit te leggen:

Wat doe jij dan?

Er zijn best veel plekken in Nederland die hun eigen Jimmy’s willen. Ik help daar om dat te organiseren. We beginnen met een onderzoek om te ontdekken wat jongeren op die plek allemaal willen en kunnen. Dat doen we in co-creatie met jongeren. Daar zou dus ook best uit kunnen komen dat Jimmy’s niet het antwoord is, omdat er al genoeg is bijvoorbeeld. In Doetinchem heb ik dit net afgerond samen met het lokale jongerenwerk. In Zeist zijn we halverwege het onderzoek, samen met het CJG. En in Nijmegen gaan we binnenkort eerste stappen zetten om Jimmy’s vorm te geven!

Ik heb nog wat hulp nodig!

Aanstaande donderdag is de tweede co-creatie in Zeist. Op de eerste waren zes  jongeren en die waren heel enthousiast. Op de tweede wil ik graag meer jongeren, dan gaan we samen aan de slag met vragen als: wat zou jij willen in Zeist? Wat is er allemaal al? Hoe ga je om met ideeën en vragen?

Als jij jongere bent in Zeist, of je kent jongeren in Zeist, of je kent ouders van jongeren in Zeist dan zou ik het erg fijn vinden als je wilt helpen om donderdag 27 februari een succes te maken. Het is van 17.30 tot 20.00, wij zorgen voor iets te eten. Adres is De Koppeling, De Clomp 1904 Zeist. Aanmelden graag via info@cjgzeist.nl

Jongeren die het een goed idee vinden (dus ook als je niet zeker weet of je de 27e erbij bent) meld je aan bij de facebook groep:  Jimmy’s Zeist. Die kan je dan weer delen met je vrienden en zo kunnen we een grotere groep online bereiken en betrekken.

Published on februari 23, 2014