Je hart volgen?

Schilderij ‘genieten’ door Caroline de Win. Edit: Voor de mensen die geen tijd of zin hebben om onderstaande helemaal te gaan zitten lezen, maar die wel het artikel in de Spiegelbeeld van maart 2007 willen lezen, het is hier te downloaden.

GenietenMisschien is dit wel iets waar sommigen van jullie op zitten te wachten want ik krijg toch wel regelmatig de vraag ‘hoe doe jij dat nou?’ en dan gaat het erover dat ik kennelijk uitstraal dat ik heel happy ben en alleen maar leuke dingen doe.

Ik ken veel mensen die eigenlijk niet zo heel erg gelukkig zijn en het liever allemaal anders zouden willen. Ze hebben het ‘druk, druk, druk’, genieten en blij zijn komt later wel, niet in de baas zijn tijd. Ze leven van vakantie naar vakantie en als het zover is dan ‘moet’ er nog van alles met familie, gezin, vrienden. Genieten is datgene wat je doet als je al het andere gedaan hebt. Op verjaardagen kom je de ‘bijna-pensionado’s’ tegen die elkaar vragen ‘hoe lang moet jij nog?’.

Gelukkig ken ik ook heel veel mensen (steeds meer!) die iets ondernemen zodat zij veel meer kunnen genieten, veel vaker blij kunnen zijn. Dit is geen hedonistisch ideaal. gelukkige mensen leveren een waardevolle bijdrage aan hun omgeving en de maatschappij als geheel. Gelukkige mensen zijn productiever, creatiever, leren sneller, lossen problemen op in plaats van erover te klagen. Blijdschap is aanstekelijk en goed voor de sfeer. Alexander Kjerulf geeft 10 redenen waarom gelukkig zijn de ultieme productiviteits booster is.

Volgens mij hebben gelukkige mensen met elkaar gemeen dat ze hun talenten ontdekt hebben en weten hoe ze die kunnen inzetten. De mensen die niet zo gelukkig zijn maar daar graag iets aan willen doen, lopen zo’n beetje met dezelfde vragen rond: ‘Wat is mijn utlieme talent en hoe kan ik dat inzetten?’. Antwoord: vraag het je familie, vrienden, collega’s.

Vervolgens komt de onzekerheid: weet je zeker dat dit je passie is, je talent? Wat als er niemand op zit te wachten? Je wil kortom zeker weten dat het je lukt, zowel financieel als kwalitatief. Over die financiële drempel kan je bij Steve Pavlina een goed stuk lezen. En over zeker weten dat je de juiste keuze maakt: denk niet dat je je voor de rest van je leven vastlegt, dat het onherroepelijk is, dat je nooit meer een andere kant op kan. Integendeel, de route is er volgens mij een van grote en kleine veranderingen en die route is op zichzelf al een ontekkingsreis. Je hoeft trouwens niet zelfstandig te ondernemen om blij te worden. Lees bijvoorbeeld het boek ‘Happy hour is 9 to 5’ (gratis online te lezen).

Jorrit Timmermans schreef voor het tijdschrift Spiegelbeeld een mooi artikel over je hart volgen. Voor dat artikel interviewde hij vier mensen, waaronder mij.

Jorrit constateert dat er veel aan het veranderen is in de maatschappij en hij is zeker niet de enige. Bernard Lietaer schetst bijvoorbeeld het belang van complementaire regionale economische systemen naast het geld-systeem. Arnold Heertje stelt in zijn boek ‘De Echte Economie’ dat een maatschappij die alleen om geld draait, zichzelf in de voet schiet. Jorrit is met een serie interviews en artikelen een beeld aan het vormen van deze veranderingen en de effecten. Op zijn weblog kan je deel 1: ‘De economische storm’ downloaden en nu ook deel 2: ‘Stap in de nieuwe economie’. Artikelen waarmee hij het gelukkig zijn dat ik hierboven aanbevel, in een grotere context probeert te zetten. Hoe gelukkig zijn, meerwaarde leveren en je hart volgen onderdeel uitmaken van de veranderende maatschappij. Omdat hij graag geïnspireerd wil worden. En omdat hij denkt dat datgene wat hem inspireert, ook anderen inspireert. Daarom organiseert hij ook lezingen van inspirerende mensen en schrijft hij zulke mooie stukken op zijn blog en in verschillende tijdschriften.

Published on april 1, 2007

Lees Interacties

Reacties

  1. Hoi Nelleke, dacht ik wel, dat dit jou zou prikkelen. Ik weet zeker dat het aanstekelijk werkt! En fijn dat ik jou leesvoer heb bezorgd. Nog een geinige ‘lifehack’ voor lezen in de zon: wit papier geeft hoofdpijn dus print dingen die je in de zon gaat lezen op (gerecycled) grijs papier uit, dat is veel rustiger. :-) Ik ga zo ook even lekker de zon in. Ja, daar word ik heel gelukkig van, dat hij schijnt en dat ik er nog van kan genieten ook!

  2. Hoi Sanne,

    Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat dit een stuk naar mijn hart is!

    Het is super om te constateren dat je geluk uitstraalt en dat je daar anderen weer mee inspireert. Dat is het mooie van doen wat je leuk vindt. En dat werkt aanstekelijk en als een olievlek (dat hoop ik althans).

    En wat lekker dat je een aantal ontwikkelingen op een rijtje hebt gezet. Leuke passiekost. Er zitten voor mij een paar nieuwe dingen bij. :-) Ik draai ze uit en ga ze heerlijk in het zonnetje lezen de komende tijd. Want als de zon schijnt worden de meeste mensen ook gelukkiger!