De opmerkelijke geschiedenis van een hashtag

hashtag

Of: hoe je kan “strijden” om iets dat van niemand en van iedereen is.

Even een beetje mijmeren hier. Er gebeurt iets op twitter dat me fascineert… ik kan het niet helemaal duiden dus hieronder geen antwoorden, gewoon wat mijmeringen. Mijmer gezellig mee. (Met de nadruk op gezellig :-)

Durftevragen is een paar jaar geleden door Herman Dummer en Nils Roemen bedacht. Durftevragen gaat om verbinding van vragen aan hulp. Het begon met Durftevagen sessies in “de fysieke wereld”, later werden vragen uit deze sessies doorgeplaatst naar Twitter, voorzien van de hashtag #durftevragen. Die hashtag werd een daverend succes en onlangs gingen er stemmen op om in plaats van #durftevragen #dtv te gebruiken. Dan heb je meer letters over voor je tweet. Op de verdere achtergond zal ik niet in gaan, een verhaal van Nils over de geschiedenis van Durftevragen en de hashtags vind je hier.

Wat ik interessant vind, is de discussie over het gebruik van de ene versus de andere hashtag. Er is zelfs een twitteraccount tégen, en een vóor #dtv als hashtag. Het gaat allemaal met de nodige “tongue in cheek” humor, het heeft nog een vrij luchtig tintje voorzover ik kan zien. Ook zie je vrij snel consensus ontstaan over het feit dat deze twee gewoon naast elkaar kunnen bestaan. Maar ik heb dit nog niet eerder zo meegemaakt. Nils verbaast zich, net als ik, over het feit dat er gestreden wordt hierover, terwijl we met zijn allen hetzelfde willen: vragen verbinden aan antwoorden. Of mensen met vragen verbinden aan mensen met antwoorden.

Mijn cursisten vragen vaak “hoe claim ik een hashtag” en het antwoord is “niet”. Je typt een woord met een hekje ervoor en het is een hashtag, en automatisch een link waarmee je alle berichten met dat woord op een rijtje krijgt. Heel simpel. Je kan van alles een hashtag maken en er wordt ook lustig mee gespeeld. Niemand kan zich een hashtag toe-eigenen. Ik kan me voorstellen dat er ooit een keer een rechtszaak gevoerd wordt door een merk dat er op tegen is dat zijn merknaam als hashtag wordt gebruikt, of misschien is dat al gebeurd. Maar dat is net zo kansloos als dat Google er op tegen was als werkwoord in het woordenboek terecht te komen.

Wat gebeurt hier nou? Ik heb geen idee. Maar het is een interessant sociaal proces. Rond crises zie je vaak een paar verschillende hashtags ontstaan, waarna vrij snel op een of andere ongrijpbare manier consensus ontstaat over welke hashtag “het” wordt. Hier zie je vanuit één hashtag een afsplitsing ontstaan, waarna vrij snel overeenstemming ontstaat over het gebruik van beiden naast elkaar.

En hoe zou dat toch werken, zo’n hashtag is van niemand, of van iedereen. Mensen eigenen het zich toe en verzetten zich tegen of strijden voor verandering en dan staan ze tegenover elkaar, of zo lijkt het. Een fijne vraag om even op te broeden. Vind ik dan he? Wat jullie?

Published on januari 13, 2011

Lees Interacties

Reacties

 1. © gaat verdwijnen. Dat duurt 20 jaar maar dan bestaat ® en © helemaal niet meer.

 2. Hoi Sanne!

  ‘Leuk stukje’ zeggen ze vaak tegen me als iemand een verhaal van me in de krant heeft gelezen. Nu kan ik het eens tegen iemand anders zeggen… ;-)
  Wat betreft @hashtag_dtv, dat is mijn account. Maar daar weet Nils al alles van. Ik heb hem vandaag zelfs nog telefonisch gesproken. Ik heb het account aangemaakt omdat ik benieuwd was naar de ‘buigzaamheid’ van Twitter. Valt dat nog te sturen, of is de weg waarlangs wij lopen al volledig geplaveid? Ik ga dit natuurlijk geen eeuwen volhouden, dat kost me veel te veel tijd. En van ’toeeigenen’ van #dtv is al helemaal geen sprake. Never. Nooit. Het is ook niet dat ik die hashtag verzonnen heb; ik heb hem de voorbije dagen alleen maar proberen te promoten. Gewoon, omdat ik het een leuk projectje vind. En dat allemaal met een vette knipoog. Ik was daarom zelf net zo verrast toen er gisteren opeens agressieve reacties kwamen. Werd beschuldigd van agressieve campagnevoering, eigenpijperij en ordinair jatwerk… Tja… Niet iedereen weet een knipoog blijkbaar te waarderen of te herkennen. Of zouden er mensen zijn die denken dat ik hier geld aan verdien? Volgens mij ben ik dan de eerste op Twitter, of niet.

  Groet,

  Martijn Krullaars.

  PS: één dezer dagen ga ik er zelf ook over schrijven. Dat moet gewoon…

  • Hee Martijn wat leuk dat je reageert. Ik had de grap wel gezien en de agressie gemist eigenlijk. Zal mijn eeuwige roze bril wel zijn. :-) ben benieuwd naar jouw “stukje”. Komt dat ook online?